UA-105830240-1
Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

TAI CHI CHUAN

Για ποιό λόγο πρέπει να το διδαχθώ;

www.yingjowpai.com

H επίσημη διεθνής ιστοσελίδα

                                       Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ EAGLE CLAW KUNG FU

 

 

           Η γέννηση του eagle claw (ying kuen) ανάγετε στη βόρεια Κίνα  κατά τη διάρκεια της δυναστείας  των ‘Sung’ (1127-1279). Εξελίχτηκε από το στυλ του ελέφαντα παίρνοντας το όνομα του από τις βαριές στάσεις και την αποκλειστική χρήση τεχνικών των χεριών.

        Γύρω στο 1130, η Κίνα που βρίσκονταν τότε υπό τη μοναρχία του βασιλιά Go Chung  δέχτηκε την εισβολή της χρυσής στρατιάς των Μογγόλων. Επικεφαλής της αντίστασης των ‘Sung’ ήταν ένας μεγαλοφυής στρατηγός με το όνομα  Ngok Fei ,φημισμένος  για την τιμιότητα του, τον πατριωτισμό του αλλά και για τις  ανυπέρβλητες ικανότητες του στο κung fu .

Ο Ngok Fei εκπαίδευσε τους στρατιώτες του σε μαχητικές τεχνικές που διδάχθηκε στο μοναστήρι των Sil lum από ένα μοναχό με το όνομα  Jow Tong. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές ο Ngok Fei  και τα στρατεύματα του πέτυχαν απανωτές νίκες κατά  των εισβολέων Μογγολων .Κάποια στιγμή κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τον Gam Ngat Sut τον  Μογγόλο στρατηγό, μα κρίνοντας πως δεν ήταν αξιόλογος αντίπαλος τον άφησαν ελεύθερο.Έγινε γνωστό πως οNgok Fei  και το στράτευμα του χωρίς καμία βοήθεια κατάφεραν να υπερασπισθούν τη μίση χώρα .Σαν αποτέλεσμα οι τεχνικές του Ngok Fei γνωστές σαν ‘ying kuen  απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη σε όλη τη Κίνα σαν οι ‘108 τεχνικές κλειδωμάτων’ η ‘ χέρι του αετού’ .Ο διάσημος στρατηγός Ngok Fei (Yue Fei) Ο διάσημος στρατηγός Ngok Fei (Yue Fei)

              Το σύστημα  αρχικά γνωστό με αυτό το όνομα περιλάμβανε τεχνικές χεριών, από απλές αποκρούσεις και γροθιές μέχρι περίπλοκες αρπαγές με ιδιαίτερη έμφαση στις αρπαγές, τα κλειδώματα και τα σημεία πιέσεως. Οι 108 τεχνικές κλειδωμάτων που ακόμη και σήμερα διδάσκονται ως είχαν χάρισαν στον  Ngok Fei  τον σεβασμό όλων.Ενώ ο στρατηγός Ngok Fei έχαιρε μεγάλης φήμης ο βασιλιάς των SungGo Chung απολάμβανε μια ζωή γεμάτη χλιδή. Αδύναμος σαν ηγεμόνας είχε μεταφέρει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στον πρωθυπουργό Chun Kui ο οποίος όμως , δεν ήταν ούτε ηθικό στοιχείο ούτε πατριώτης. Στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας των Μογγόλων. Για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του συμβούλεψε τον μονάρχη να πάψει τις εχθροπραξίες με τους Μογγολους παρακινώντας τον να υπογράψει ‘Χρυσό Διάταγμα’ ανακαλώντας τον Ngok Fei. Όταν ο στρατηγός έλαβε το διάταγμα είχε ήδη εμπλακεί σε προχωρημένη σύρραξη και έκρινε πως δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Ο πρωθυπουργός πίεζε διαρκώς τον μονάρχη να διατάξει τον Ngok Fei να σταματήσει τις μάχες και τα διατάγματα έφταναν το ένα μετά το άλλο. Με το δίλημμα να υπακούσει τον βασιλιά του η το πατριωτικό του συναίσθημα ώστε  να υπερασπιστεί τη χώρα παρέμενε στον πόλεμο . Τελικά έλαβε το δωδέκατο χρυσό διάταγμα το οποίο αν αγνοούσε θα απολυόταν από τις τάξεις του στρατού. Ο πατριωτισμός του απαιτούσε  να υπακούσει. Στον δρόμο του γυρισμού για την πρωτεύουσα σταμάτησε να αναπαυθεί σε ένα ανάκτορο.O Chun Kui ήξερε την διαδρομή του Ngok Fei και έστειλε άνδρες να του στήσουν ενέδρα. Όταν έφτασε ο στρατηγός οι άνδρες του Chun Kui  επιτέθηκαν  και τον δολοφόνησαν.

             Μόλις 39 ετών ο Ngok Fei  όπως όλοι οι μεγάλοι άντρες στην  ιστορία είχε μια λαμπρή καριέρα και έναν πρόωρο βίαιο θάνατο. Οργισμένοι από τη δολοφονία του αρχηγού τους οι άντρες  του Ngok Fei άφησαν την υπηρεσία τους στον βασιλιά. Περιπλανήθηκαν  σε όλη τη Κίνα και κάποιοι από αυτούς συνέχισαν να προπονούνται στις 108 μαχητικές τεχνικές. Έτσι το ‘Νύχι του Αετού’ διαδόθηκε και επέζησε παρά τις πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές στη Κίνα του 13  αιώνα επιστρέφοντας  ξανά στο μοναστήρι oπου χρόνια πριν ο Ngοk Fei διδάχτηκε από τον μοναχό Jow Tong.Εκεί επετεύχθη  και η μεγαλύτερη αλλαγή του.

 

                            

                                                       Η Δημιουργία του Faan Tzi Ying Jow Pai

                       Στο μοναστήρι οι 108 τεχνικές ασκήθηκαν και μεταβιβάστηκαν στις επόμενες γενεές στην ίδια μορφή που τις ανέπτυξε ο Ngok Fei.  Τότε κάπου στην διάρκεια της δυναστείας των Ming (1368-1644) το σύστημα γνώρισε μια σημαντική αλλαγή.Οι 108 τεχνικές διδάχτηκαν σε ένα μοναχό ονόματι Lai Chin φημισμένο δάσκαλο του Faan Tzi . Το σύστημα αυτό ήταν γνωστό  για τα ψηλά λακτίσματα και τις περίπλοκες τεχνικές των ποδιών. O Lai Chin εντυπωσιάσθηκε πολύ από το ‘Νύχι του Αετού’ και αποφάσισε να συνδυάσει τις 108 τεχνικές με το δικό του στυλ. Πρώτα έπρεπε να εμβαθύνει τις 108 τεχνικές και ύστερα συνδυάζοντας τις  με τις καθιερωμένες φόρμες του Faan Tzi να εξαλείψει τα αδύνατα σημεία και των δυο συστημάτων.Τελικά κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλήρες σύστημα πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό από ότι ήταν το καθένα χωριστά .

         Το σύστημα αυτό ονομάστηκε FAAN TZI YING JOW MOON και ακόμη και σήμερα διδάσκεται και ασκείται στην αυθεντική του μορφή. Είναι το γνωστό σήμερα  YING JOW PAI FAAN TZI MOON  ή  'ΒΟΡΕΙΟ ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ’

 

ΤΟ KUNG FU ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Toa GaiToa Gai

 

                       Το επόμενο σημαντικό όνομα στην ιστορία του Eagle claw kung fu είναι ο Toa Gai  από όπου αρχίζει η άμεση καταγωγή του συστήματος .Ο Toa Gai ήταν ευγενής, ιδιαίτερα μορφωμένος  και άνηκε στην τελευταία Βασιλική οικογένεια των Ming.

Όσο ήταν νέος η ζωή του άλλαξε δραστικά. Η δυναστεία των Ming ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από την δυναστεία των Ching (1644-1911). Η ζωή όλων των μελών της οικογένειας των Ming ήταν σε κίνδυνο.O Τοα Gai αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να γίνει μοναχός. Ταξίδεψε σε όλη τη Κίνα ασκώντας και διδάσκοντας τις τέχνες του. Όμως ο αυτοκράτορας των Ching,φοβουμενος τον ξεσηκωμό  των οπαδων της δυναστειας των Ming απαγορευσε την ασκηση των πολεμικων τεχνων με την ποινη του θανάτου. Έτσι δημόσια ο Τοα Gai συνέχισε με τις καλές τέχνες ,στα κρυφά όμως δίδασκε νύχι του αετού.Αν και καταγράφηκε μόνο σαν καλλιτέχνης ,λόγιος και ποιητής το όνομα του σηματοδοτεί την έναρξη ενός μακρύ κατάλογου μεγάλων δασκάλων του Αετου. Από τον Τοα Gai   το σύστημα πέρασε στον Far Shing ο οποίος συνέχισε να διδάσκει κρυφά την τέχνη του eagle claw  στην επαρχία Ho Bok το σημερινό Πεκίνο. Από αυτόν το σύστημα πέρασε στον Lau Shun Chun.

Lau Kai ManLau Kai Man

 

            Ο Lau Shu Chun ασκήθηκε για παρά πολλές δεκαετίες στο Νύχι του αετού .Έγινε διάσημος δάσκαλος στην βόρεια Κίνα, γνωστός για την βοήθεια στους αδύνατους ενάντια των ισχυρών. Οι θρυλικές ικανότητες στο κοντάρι του έδωσαν το ψευδώνυμο Dai Gon Gee Lau (μαγικό κοντάρι Lau). Ταξιδεύοντας στην Κίνα δίδαξε σε αρκετούς μαθητές, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο στρατηγός Lau Dok Fuin και σε δυo ακόμη μαθητές τον Gei Shum και Gei Sei. Τελικά ως διάδοχο του σύστημα άφησε τον ανιψιό του Lau Shing Yao που  με την σειρά του δίδαξε τον τρίτο υιό του Lau Kai Man και τον υιό της αδερφής του Chan Tzi Ching 

 

                                                                                                                                                                  

 

 Ο  Chan Tzi Ching   ήταν από τους σημαντικότερους  δάσκαλους του eagle claw, όπου απέκτησε μεγάλη φήμη σαν μαχητής .Δεν χρειάσθηκε ποτέ πάνω από τρεις  τεχνικές για να νικήσει τον αντίπαλο του. Η δύναμη του ήταν απίστευτη. Την είχε αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό που μπορούσε να χτυπήσει με όλη του την δύναμη από απόσταση τριών ιντσών. Κανείς δεν μπορούσε να αντιπαρατεθεί στην δύναμη του η να μπλοκάρει χτύπημα του.

 

 CHAN TZI CHINGCHAN TZI CHING

 

 

          

  Ο Chan Tzi Ching ήταν ο πρώτος που δίδαξε Νύχι του Αετού στην νότια Κίνα όπου σπάνια συναντούσε κανείς βόρειο στυλ .Μαζί με τον Fawk Yun Gop  ίδρυσαν τη διάσημη‘chin wοο association’ή (Chin Mo) στη Σαγκάη η οποία σύντομα απέκτησε πολλά παραρτήματα σε διάφορες επαρχίες της Κίνας .Το 1924 ο Chan Tzi Ching  άρχισε να διδάσκει στη Chin Mo  του Hong Kong .Ανάμεσα στους μαθητές εκεί υπήρξαν κάποιοι οι οποίοι ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τη θέληση και τις ικανότητες τους  στο ‘νύχι του αετού’. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ng Wai Nung .Ο Chan Tzi Ching  το 1929 αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Hong Kong  για οικογενειακούς λόγους. Τότε κάλεσε τον Lau Fat Man  να πάρει τη θέση του (μαθητής τουLau Kai Man που δίδασκε στη σχολή Fat Shen της Ching Mo association) και του αναθέτει τη συνέχεια της διδασκαλίας.Ο Ng Wai Nung συνέχισε τη διδασκαλία του δίπλα στον δάσκαλο Lau (οπου ήταν και ο κύριος δασκαλός του ) για πολλά χρόνια συμμετέχοντας σε πολλές επιδείξεις μαζί του, βοηθώντας τον στην διδασκαλία του Eagle claw. Ο Lau Fat Man πέθανε στις 17 Μαρτίου 1964.

 

 H διάσημη ακαδημία Ching Mo association στο Hong Kong.Δεύτερος απο δεξιά στη κάτω σειρά εικονίζεται ο Grandmaster Ng Wai Nung (o δάσκαλος του Master Shum)  H διάσημη ακαδημία Ching Mo association στο Hong Kong.Δεύτερος απο δεξιά στη κάτω σειρά εικονίζεται ο Grandmaster Ng Wai Nung (o δάσκαλος του Master Shum)

 

Η γνώση του Ng Wai Nung προέρχεται από τον συνδυασμό διδασκαλίας των δυο διασημότερων δασκάλων του eagle clawChan Tzi Ching & Lau Fat Man

        Ng Wai NungNg Wai Nung                                                                                                   

  O Grandmaster NG WAI NUNG  αφιέρωσε όλη του την ζωή στην εκμάθηση και διδασκαλία του συστήματος . Κατάφερε να διασώσει και τα βαθύτερα μυστικά και βρισκόταν δίπλα στον δάσκαλο του μέχρι και τον θάνατο του το 1964.Mετά τον θάνατο  του Lau Fat Man  ο master Ng συνέχισε να διδάσκει το σύστημα. .Επιπλέον ο Ng Wai Nung έμαθε όλο το σύστημα του wu tai chi  στην chin wu του Hong Kong από τον Chiu Sau Chum και τον Ngau Yuin Ho Man δυο πολύ μεγάλων δασκάλων και  στην συνέχεια τελειοποίησε την τέχνη από τον  Cheng Wing Kong διάσημο δάσκαλο του wu tai chi  προσωπικό  μαθητή του Wu Chien-Chuan.

 

 

Lau Fat Man -Ng Wai NungLau Fat Man -Ng Wai Nung

 

                Το 1942 το  Hong Kong ετοιμαζόταν να μπει στον β΄παγκοσμιο πόλεμο  Η Ιαπωνία είχε εισβάλει στη πόλη, και φεύγοντας την άφησε ερημωμένη δεν υπήρχαν χρήματα ο κόσμος πεινούσε και η εγκληματικότητα ήταν εκτός έλεγχου. Ο Ng Wai Nung  αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό των προγόνων του. Λόγο της εγκληματικότητας πολλοί χωρικοί ήθελαν να μαθουν kung fu. Έτσι ο master Ngάρχισε να διδάσκει σε τρία διαφορετικά χωριά. Την εποχή  εκείνη τα περισσότερα χωριά χρηματοδοτούσαν εκδηλώσεις  με χορό των λιονταριών και επιδείξεις kung fu. Ο Ng Wai Nung  και οι μαθητές του κυριαρχούσαν σε όλα τα φεστιβάλ  Με το λάβαρο του να ανεμίζει σε κάθε παρέλαση σύντομα έγινε πασίγνωστος σε όλη την περιοχή. Οι επιδείξεις του ήταν υψηλού επιπέδου και ο κόσμος συνωστίζονταν για να τις δει .Ο ίδιος εκτελούσε τη φόρμα του Kwan wan cheung (το μεγάλο μαχαίρι των τεσσάρων πυλών ) με φοβερή δύναμη και δεξιοτεχνία Το 1949  γύρισε στο Hong Kong όπου δίδαξε Νύχι του Αετού και tai chi για τα επόμενα 7 χρόνια. Μερικοί από τους προχωρημένους μαθητές της εποχής εκείνης ήταν οι Shum Man Lock ,Shum Duck Chiu, Shum Ying Jing, Ho Wai Man ,Leung Shum.    

 Το 1956 η Chin Wu  της Σιγκαπούρης χρειαζόταν ένα sifu που να μπορεί να διδάξει βόρειο kung fu και tai chi. Μετά από πρόταση του Chun Kung Jit (πρόεδρος της Ching wu της Σαγκάης) προσκλήθηκε ο Ng Wai Nung .Πήγε και έγινε ο   πρώτος άνθρωπος  που δίδαξε  tai chi chuan στη Σιγκαπούρη .Όμως ένιωθε νοσταλγία για το Hong Kong έτσι μετά από 3 χρόνια γύρισε στη σχολή του στο Hong Kong την οποία είχε αφήσει στους μαθητές του  Shum Man Lock, και Leung Shum . Εκεί συνέχισε να διδάσκει μέχρι και τον θάνατο του το 1991.Ο Ng Wai Nung κατά τη διάρκεια της ζωής του διέδωσε το ‘Νύχι του Αετού’ περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον

Grandmaster Leung Shum

Ο grandmaster  Leung Shum ξεκίνησε τη εκπαίδευση του στο Νύχι του Αετού και το wu tαi chi σε ηλικία 8 ετών στο Hong Kong. Δάσκαλος του υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος Ng Wai Nung . Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες του και ο master Ng έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διδασκαλία του πνευματικού του παιδιού. Από τις αρχές του 1950 του αναθέτει και αναλαμβάνει υπεύθυνος της σχολής του eagle claw στο Hong Kong έως και το 1971 που αφήνει το Hong Kong και ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να διαδώσει εκεί την τέχνη. Μετά από πρόσκληση του Wai Hong grandmaster του fu jow pai παίρνει μέρος σε μια ιστορική για την εποχή επίδειξη όπου αποτέλεσε την αφετηρία για το άνοιγμα της πρώτης σχολής ‘ying jow pai kung fu’ στην Αμερική .Ανοίγει την πρώτη σχολή στη Νέα Υόρκη και γρήγορα αποκτά τόσο μεγάλη διασημότητα που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες μαθητές από πολλά μέρη της γης έρχονται για να τον γνωρίσουν και να διδαχθούν τη τέχνη.

Κορυφαία περιοδικά ανά τον κόσμο του έχουν κάνει αφιερώματα και εξώφυλλα ενώ επίσης αφιερώματα του έχει κάνει η αμερικανική ,η ιαπωνική ,γαλλική τηλεόραση .Χιλιάδες μαθητές, διάσημοι ηθοποιοί , πρωταθλητές ,δάσκαλοι και μαχητές έχουν περάσει από τη παραδοσιακή διδασκαλία του Grandmaster Shum .Μέσα από βιβλία ,βιντεοκασέτες ,επιδείξεις ,σεμινάρια, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που κατά την διάρκεια τις ζωής του κατάφερε να διαδώσει το ‘βόρειο Νύχι του Αετού’ σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η διδακτική και εκπαιδευτική του εμπειρία φτάνει τα 70 συνεχόμενα χρόνια . Είναι ο πρώτος άνθρωπος που δίδαξε το  νύχι του αετού στους δυτικούς και ένας από τους ελάχιστους δασκάλους στον κόσμο που κατέχει το σύστημα ολοκληρωμένα συμπεριλαμβανομένου και των 108 τεχνικών μάχης του στρατηγού Ngok Fei 

 

Mερικοί από τους προσωπικούς του μαθητές αλλά και μαθητές των επόμενων γενεών ανοίγουν τις δικές τους σχολές σε διάφορες χώρες και ξεκινούν να διαδίδουν τη τέχνη .Σήμερα κοντά στο τέλος της διδακτικής του σταδιοδρομίας  έχει ήδη φροντίσει για την μετάβαση του συστήματος μετά την αποχώρηση του .Τον Μάιο του 2000, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανακήρυξε επίσημα την 1η γενεαλογική γραμμή εκπαιδευτών του συστήματος στους οποίους δόθηκε η εξουσιοδότηση για την μεταφορά του Αετού στις επόμενες γενιές. Μεταξύ αυτών και ο Γρηγόρης Βασιλάκης στον οποίο δόθηκε και η εξουσιοδότηση για την διάδοση του συστήματος στην Ευρώπη.