Eagle Claw Kung Fu

Eagle Claw Kung Fu
ο Γρηγόρης και ο δάσκαλος
αετός

ΓΡΗΓΟΡΟ... ΔΥΝΑΜΙΚΟ... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ... ΠΛΗΡΕΣ...

‘Tο βόρειο στυλ ‘Νύχι Του Αετού’ συγκαταλέγεται μεταξύ των σπάνιων τεχνών του Kung Fu. Είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητα, τη πληρότητα και την σπάνια ομορφιά του.

Οι χαρακτηριστικές και πανίσχυρες τεχνικές γραπωμάτων του που εξελίχθηκαν για επιθέσεις σε ζωτικά σημεία πίεσης, σπάσιμο οστών και σκίσιμο των μυών καθιστούν το ‘Νύχι Του Αετού’ ένα αποτελεσματικό και ιδιαίτερα δυναμικό στυλ του Kung Fu.’

Ο Αετός θεωρείται ο βασιλιάς των αιθέρων. Με τα δυνατά κοφτερά του νύχια και τον αδάμαστο νου ενός άγριου αρπακτικού μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε άλλο ζώο ανεξαρτήτως μεγέθους και δύναμης. Αντιλαμβάνεται και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί την δύναμη του ενώ οι κινήσεις είναι απαλές, γρήγορες, εύστροφες και τέλεια συντονισμένες.

Καθώς κάποιος παρατηρεί την εκπαίδευση μαχητών του συστήματος αυτόματα του έρχονται στο μυαλό συγκρίσεις με το συνονόματο. Όπως ο αετός πετά ψηλά, με φαινομενικά αβίαστη χάρη, ο μαχητής στο νύχι του αετού θα νικήσει τον αντίπαλο του λακτίζοντας ψηλά ,σαρώνοντας τα ποδιά του αντίπαλου και εκτελώντας ακροβατικές δεξιοτεχνίες. Όπως ο αετός κατεβαίνει πάνω από το θύμα του και επιτίθεται με τα παντοδύναμα νύχια του ο μαχητής στο ‘νύχι του αετού’ βασίζεται στην ανώτερη δύναμη γραπωμάτων του για να επικρατήσει του αντίπαλου του.

επίδειξη τεχνικής

Τα χαρακτηριστικά της τέχνης

Η χρήση της αρπαγής, η επίθεση σε σημεία πιέσεως, τα περιστροφικά λακτίσματα, τα κλειδώματα, τα σαρώματα ποδιών ,η χρήση τεχνικών παλάμης και ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής δύναμης αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά στο ‘βόρειο νύχι του αετού’.

Οι τεχνικές και η στρατηγική του eagle claw βασίζονται στις εξής αρχές:
-Jow Da Cum Na (αρπαγή- χτύπημα- κλείδωμα)
-Dim Yut Bye Hei (επίθεση σε σημεία πίεσης και σταμάτημα της αναπνοής )
-Cow Wai Sau Fung (κλειδωμα)
-Diu Cow Fing Lau (έλεγχος, τράβηγμα – σπρώξιμο)
-Sim Jim Tong Na (περιστροφή – άλμα και πτώση στο έδαφος
- Noi Sup Chung Dit (πτώση και τεχνικές με χρήση της μέσης )
-Fun Gun Chaw Quat (χτυπήματα στις αρτηρίες και σπάσιμο των οστών )

Η ύλη του συστήματος περιλαμβάνει :
25 φόρμες γροθιάς, πάνω από 25 φόρμες με όπλα,πάνω από 25 φόρμες 2 η 3 ατόμων και την καρδιά τουσυστήματος τις 108 τεχνικές μάχης του στρατηγού Ngok Fei (108 fighting locking hands techniques).

fighting locking hands techniques

'108 fighting locking hands techniques'

Οι 108 τεχνικές κλειδωμάτων είναι η πεμπτουσία, η πηγή διαμόρφωσης και η πιο πολύτιμη γνώση του όλου συστήματος‘ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ’. Locking hands σημαίνει να ελέγξεις τον αντίπαλο κλειδώνοντας μια οι περισσότερες αρθρώσεις του, ώστε να μην μπορεί να κινηθεί δίχως να τραυματιστεί. Αυτά τα κλειδώματα είναι άκρως επικίνδυνα όχι μόνο σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης αλλά και κατά την εξάσκηση. Γι αυτό είναι επιτακτικά αναγκαίο να υπάρχει απόλυτη προσοχή και συγκέντρωση κατά την διάρκεια της εξάσκησης ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Πρώτα πρέπει να αποκτηθεί ο έλεγχος. Ο ασκούμενος πρέπει να ξέρει που ακριβώς ξεκινούν και τελειώνουν οι κινήσεις του καθώς και να ελέγχει τέλεια τη δύναμη του. Κάθε κλείδωμα χρησιμοποιεί διαφορετικό είδος δύναμης άλλοτε μαλακή, άλλοτε σκληρή και άλλοτε συνδυασμό δυνάμεων. Αν κάποιος είναι σφιγμένος δεν θα μπορέσει να εκθέσει το κλείδωμα γιατί οι κινήσεις του δεν θα είναι ομαλές. Το κλείδωμα σε προχωρημένο επίπεδο χρησιμοποιεί ζωντανή δύναμη, ενεργητική, ρέουσα, ζωτική, διαρκώς αυξανόμενη.

σημεία πιέσεως

Pressure points (σημεία πιέσεως)

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι οι τεχνικές επί των σημείων πιέσεως όπου αποτελούν για το νύχι του αετού έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Άμεσα συνδεδεμένες με την αρχαία κινεζική ιατρική οι τέχνες αυτές έχουν πετύχει σήμερα την παγκόσμια αναγνώριση και θαυμασμό. Αν και χρησιμοποιούνταιγια διαφορετικούς σκοπούς, τόσο οι ιατρικές εφαρμογές (βελονισμός κλπ) όσο και αυτές των πολεμικών τεχνώνστηρίζονται στην ίδια βασική αντίληψη. Οι ασκούμενοι στο νύχι του αετού μελετούν χάρτες σε ειδικές μινιατούρες στους οποίους απεικονίζεται χαρτογραφημένο το ανθρώπινο σώμα.Το νευρικό σύστημα μοιάζει με ένα μεγάλο ποταμό με εκατοντάδες μικρούς παραπόταμους όπου ο κυρίως άξοναςρέει κατακόρυφα και οι υποτελείς κλάδοι (νευρικοί οδοί) οριζόντια. Κατά μήκος αυτών των οδών υπάρχουν 308 σημείαπιέσεως, καθένα από τα οποία συνδέεται με ένα συγκεκριμένο ανατομικό σημείο. Το ενεργειακό μασάζ σε αυτά τα σημεία βελτιώνει την υγεία ‘ανοίγοντας’ ενεργειακά κανάλια επιτρέποντας στο ‘chi’ να κυκλοφορεί ελεύθερα. Χτυπήματα στα σημεία αυτά διακόπτουν την ενεργειακή ροήστα όργανα η συστήματα οργάνων που ελέγχουν. Πολύ ισχυρά χτυπήματα μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία. Από τα 308 σημεία τα 36 είναι θανατηφόρα. Χτύπημα με μεγάλη δύναμη στα προαναφερθέντα σημεία επιφέρει το θάνατο. Οι τεχνικές επί των σημείων πιέσεως χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Na mak (αρπαγή σημείων πιέσεως)

Dim mak (κάρφωμα δακτύλων σε σημεία πιέσεως)

Da mak (χτυπήματα σε σημεία πιέσεως).

Οι εκπαιδευόμενοι στο νύχι του αετού όταν ασκούνται σε αυτές τιςτεχνικές πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο πολύ καλά την εφαρμογή τους, αλλά πότε και πώς να ολοκληρώνουν ακριβώς την τεχνική και πότε να τη σταματούν, ώστε να μην βλάψουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Όλες αυτές οι τεχνικές εκτελούνται από πολύ κοντινή απόσταση.

GIM SAU,YAHP SAU,SAU COW SAU’ - Κοίτα το χέρι – Άγγιξε το χέρι - Χέρι κλειδώνει χέρι. 

Η αρχή αυτή σε καθοδηγεί πώς να αποκτήσεις έλεγχο μπαίνοντας στον αντίπαλο. Στην μάχη κοντινής απόστασης πολλά συστήματα χάνουν την δύναμη τους, εκεί που ο αετός είναι πιο δυνατός από ποτέ. Ο μαχητής του Eeagle Claw πρέπει να αναπτύξει οξεία αίσθηση αφής ώστε μόλις αισθανθεί το άγγιγμα του αντίπαλου να χρησιμοποιεί την αρπαγή για να τον ελέγξει..

sau chi sau mo chi jau’ - σημαίνει : όταν το χέρι αγγίξει χέρι δεν υπάρχει διαφυγή. 

Στο νύχι του αετού υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη δύναμης: ying-yang - (yam, yeung), μαλακή σκληρή - (Υune, ngan), εκτίναξης- (Dan), θραύσεως (choy), και η δύναμη της μιας ίντσας (chuen). Ένας καλός μαχητής πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει και τις 7 μορφές σε διάφορους συνδυασμούς. Το αξίωμα yau jing jong cow Gong (μαλακή, σκληρή, εσωτερική ήσυχη εφαρμογή) σε καθοδηγεί να περιμένεις σιωπηλά και να αφήσεις τις ενέργειες του αντίπαλου να σου υπαγορεύσουν πιο είδος δύναμης θα χρησιμοποιήσεις. Είναι σημαντικό να βύθισης το chi να χαλάρωσης και να κρατήσεις διαρκή και αδιάκοπη τη ροή του chi κατά τη διάρκεια εφαρμογής της δύναμης. 

Όπλα

Τα Όπλα

Το βόρειο νύχι του αετού περιλαμβάνει πολλές φόρμες με όπλα με έναν η περισσοτέρους αντιπάλους. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι:
Kwan - κοντάρι, Sam Jit Kwan - τριπλό ραβδί, Duin kwan - κοντό ραβδί, Sin - βεντάλια, Si Dek Kwan - μαγκούρα, Don Dao - κυρτό σπαθί, Seung Dao - διπλό κυρτό σπαθί, Cheung - λόγχη, Seung Tao Cheung - διπλή λόγχη, Don Gim - ίσιο σπαθί, Seung Gim - διπλό ίσιο σπαθί, Fu Tao Seung Ngau - διπλό άγκιστρο, Seung Pei - διπλά μαχαίρια, Kwan Dao - κοντάρι με λεπίδα, Tchut jit bin - αλυσίδα.

Οι Φόρμες

Η τέχνη του kung fu εκφράζεται παραδοσιακά μέσα από τις φόρμες. Το ‘βόρειο νύχι του αετού’ έχει πολλές φόρμες που εκτελούνται από ένα άτομο, με ή χωρίς όπλα, όπως επίσης φόρμες για δυο μέχρι και 5 παρτενέρ. Κάθε φόρμα εκτελείται σαν να υπάρχει πραγματικός αντίπαλος. Η εκτέλεση κάθε φόρμας αν και απαιτεί ενέργεια ωστόσο αυξάνει την ενέργεια. Κάθε φόρμα του eagle claw διδάσκει διαφορετικές τεχνικές και ταυτόχρονα αναπτύσσει την ευκινησία την αντοχή και τον συντονισμό βελτιώνοντας τις μαχητικές ικανότητες. Οι φόρμες περιέχουντις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη μάχη, μόνο που συχνά εμφανίζονται ελαφρώς διαφορετικά. Στις φόρμες κάθε ενέργεια υπερβάλλει στο έπακρο για να διδάξει καθαρά τις φυσικέςαρχές που διέπουν κάθε τεχνική.

Link kuen

‘Link kuen’ 

Μια φόρμα που απαιτεί το ύψιστο επίπεδο ικανότητας, μνήμης και αντοχής είναι η ‘Link Kuen’ η οποία χαρακτηρίζεται και ως ‘η μητέρα του συστήματος’. Αυτή η φόρμα θεμελιώθηκε από τον περίφημο μαχητή του eagle claw Chan Tzi Ching.Η φόρμα αποτελείται από 50 σειρές και εκτελείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα. Κάθε σειρά έχει την δική της τεχνική, τη δική της δύναμη και τα δικά της μυστικά. Η δύναμη διαρκώς μετατρέπεται.

Χρησιμοποιώντας το yin και το yang, το chi, το αίμα, τα αγγεία, τα οστά, και οι αρθρώσεις συνεργάζονται αρμονικά με τα 5 εσωτερικά όργανα: πνεύμονες, ήπαρ, καρδιά, νεφρά, έντερα. Η φόρμα διδάσκεται πριν γίνει κάποιος εκπαιδευτής στο Νύχι του αετού.

 'Hong kuen’

Μια άλλη σημαντική φόρμα είναι η ‘Honk Kuen’, η οποία χαρακτηρίζεται και ως ‘ο πατέρας /βασιλιάς’ του eagle claw kung fu. Αυτή η φόρμα αποτελείται από 10 διαφορετικά μέρη μέσα σταοποία συμπεριλαμβάνονται όλες οι βασικές τεχνικές που απαιτούνται για να μάθει κάποιος ‘βόρειο νύχι του αετού'. Περιλαμβάνει βασικές γροθιές, στάσεις, τεχνικές παλάμης, βασικά βόρεια λακτίσματα και σαρώματα, καθώς και βασικές τεχνικές αρπαγών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φόρμας είναι η μεταφορά της ενέργειας στους βραχίονες ενώ ταυτόχρονα το ‘chi βυθίζεται στο Dan Tien’. Η ‘Honk kuen’ διδάσκεται στα πρώτα σταδία εκμάθησης του συστήματος διότι περιλαμβάνονται σημαντικές βασικές τεχνικές.

Fook fu kuen

‘Fook fu kuen’

Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική φόρμα είναι η ‘Fook fu kuen’ η οποία είναι γνωστή και ως η ‘φόρμα ανάπτυξης του chi ’ στο Νύχι του Αετού. Διδάσκει στους ασκούμενους την εξισορρόπηση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής δύναμης. Χαρακτηριστικό της είναι η ‘αύξηση / βύθιση’ - ‘άνοιγμα /κλείσιμο’ του αναπτυσσομένου chi μέσα στο σώμα και οδηγεί σε μια εκρηκτική εξωτερίκευση εσωτερικής ισχύος. Η ‘Fook fu kuen’ συνδυάζει την χρήση εσωτερικής – εξωτερικής, μαλακής – σκληρής δύναμης ενώ οι κινήσεις τις είναι αργές και ξαφνικά πολύ γρήγορες, γρήγορες και ξαφνικά αργές. Μια πραγματική φόρμα ανάπτυξης εσωτερικής δύναμης. Επίσης εκπαιδεύει τους μαχητές του eagle claw πώς να διατηρήσουν ήρεμο πνεύμα και εσωτερική ηρεμία σε πραγματική κατάσταση μάχης. Ιδιαίτερα διάσημος στο Hong Kong για την ανάπτυξη της εσωτερικής του δύναμης και για την τέλεια εκτέλεση αυτής της φόρμας ήταν ο Greatgrandmaster Ng Wai Nung δάσκαλος του Grandmaster Leung Shum. H Fook fu kuen είναι μια φόρμα η οποία διδάσκεται μόνο στους εκπαιδευτές.

EAGLE CLAW DRUNKEN FORM

‘Jui lok tong (EAGLE CLAW DRUNKEN FORM)’

Η φόρμα αυτή είναι γνωστή σε όλους τους ασκούμενους του eagle claw ως το ‘σετ του μεθυσμένου’ στο ‘βόρειο νύχι του αετού’.

Οι τεχνικές μιμούνται τις κινήσεις του μεθυσμένου όπου τα χέρια σε μορφή αρπαγής το ένα φαίνεται σαν να κρατά ένα μπουκάλι κρασί και το άλλο ένα ποτήρι.

Η φόρμα αποτελείται από δύσκολες ακροβατικές τεχνικές: Ψηλά άλματα, πτώσεις και περιστροφές στο έδαφος, παραπατήματα, πετάγματα στον αέρα κτλ.

Πέρα από τις ακροβατικές τεχνικές σημαντικό χαρακτηριστικό της φόρμας είναι η ανάπτυξη δύναμης ‘της 1 ίντσας’.

SHUM'S EAGLE CLAW KUNG FU
EUROPEAN HEADQUARTERS
GREECE

Διεύθυνση

Γρηγορίου Λαμπράκη 415 και Παύλου Φύσσα Κερατσίνι, Τ.Κ.18758
Χάρτης

Λακωνίας 6, Χαϊδάρι
Χάρτης

+30 2104111021

+30 6944822314

+30 6978059000

sifuvasilakis@yahoo.gr